tiistai 26. huhtikuuta 2011

Okralla nisäkasvaimia (-K)?

Ikävämpiä uutisia tältä laidalta maapalloa. Rapsuttelin Okran mahanalustaa tuossa sunnuntaina ja yhtäkkiä tuontui pikkuinen, herneenkoinen pahkura yhden nisän vieressä. Alettiin tutkimaan pattia tarkemmin ja vierestä löytyi muutama muukin, mutta pienempiä. Äkkiä sitten varattiin aika maanantaiksi lääkäriin. Ottivat siellä näytteet patista ja lähettivät patologille analysoitavaksi. Tänään tuli vastaus. Laitan sen tähän ensiksi englanniksi ja koitan suomentaa sen perään.


Interpretation:
Ductal hyperplasia versus malignancy

Comments:
There are not strong criteria of malignancy in this submission; however,
there are high number of cells that may support a ductal hyperplasia.
Mammary gland tumors are difficult to diagnose by routine cytology leading
to false positive and negative diagnoses of malignancy. Histological
evidence of invasiveness is required to confirm malignancy in mammary
tumors.

Given that this is intact female, surgical excision and submission for
histopathology is advised.

Ja sitten suomeksi:

Tulkinta:
Ductal hyperplasia (maitotiehyiden ylikasvu) tai pahanlaatuisuus

Kommentit:
Näytteessä ei ole suurta viittausta pahanlaatuisuuteen, mutta näytteessä on suuri määrä soluja, jotka voivat viittata maitotiyhyiden ylikasvuun. Maitorauhaskasvaimet ovat vaikeita diagnosoida solunäytteistä, joka johtaa vääriin positiivisiin tai negatiivisiin tulkintoihin pahanlaatuisuudesta. Histologista näyttöä leviävyydestä tarvitaan, jotta voidaan vahvistaa rintarauhaskasvaimen pahanlaatuisuus.

Koska kyseessä on leikkaamaton narttu, kirurgista poistoa ja näytteiden lähetystä histopatologisiin tutkimuksiin suositellaan.


Nyt tarvittais sitten mielipiteitä, että mitä tehdään. Ollaan mietitty, että joko leikataan Okralta sekä kasvaimet että poistetaan kohtu samalla (jos kyseessä onkin pahanlaatuinen kasvain, niin hormonit, joita kohtu tuottaa lisäävät kasvainten kasvua) tai sitten leiketaan ensiksi pelkät kasvaimet ja jätetään vielä kohtu koskematta mahdollista pennutusta varten (mutta jos patologi toteaa leikatuista kasvaimista, että kyseessä ovat pahanlaatuiset kasvaimet, niin sitten poistetaan kohtu heti perään). Mielipiteitä? Näin alustavasti saatiin arvio, että leikkaus tulee maksamaan jotain 600-800 dollarin luokkaa (+ verot) + röntgen ja lääkitykset. Me ei vielä tiedetä, että kuinka pian kohdun poiston voi tehdä kasvainleikkauksen perään (se ilmeisesti maksaa jotain 200 dollaria). Pitää jutella sen lääkärin kanssa lähipäivinä lisää.

6 kommenttia:

  1. Täällä kannatetaan jälkimmäistä vaihtoehtoa (kohtu säästetään), jos kasvainten leikkauksen yhteydessä voidaan todeta ne hyvälaatuisiksi. Olisihan se ihanaa, jos maailmaan pystyttäisiin saattamaan pieniä Okruleita...

    VastaaPoista
  2. Eilen Okralla alkoi maidontulo nisistä liittyen valeraskauteen, joka on myös päällä yhtä aikaa tämän rulijanssin kanssa. Joten odotellaan, että päästään ensiksi tästä valeraskaudesta yli, joka myös turvottaa nisiä, ja katellaan sitten leikkaukselle ajankohtaa, jos patit ei häviä tämän valeraskauden loputtua. -Katja

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti olisivat vain jotain valeraskauteen liittyvää turvotusta ja tästä selvittäisiin ilman operaatioita. Olen samoilla linjoilla Marikan kanssa, että kohtu säästettäisiin toistaiseksi, mutta kuten aikaisemmin sanoin, Okran hyvinvointi on aina etusijalla. :)

    VastaaPoista
  4. Säästäkää nyt kohtu ainakin alkuunsa kun pikkukoirat on ihania ja tuo lausunto on ihan P"%STÄ. Toivottavasti ei tarvinnut kauheasti tuosta diagnoosista maksaa. Arvasitte varmaan ittekkin että voi olla hyvä tai huono kasvain jos on patti (tai monta)??

    VastaaPoista
  5. Moikka!

    En osaa oikein neuvoa, mutta tsempittää kyllä; meidän cavalieriltä Toscalta leikattiin nisäkasvain poikineen (kaikkiaan koira taisi olla kirurgin pöydällä erinäisten pattejen vuoksi kolme kertaa) ja nisäkasvaimet eivät olleet se syy, mikä vei koiran lopulta. Toscalla oli kyllä myös hyvälaatuisia kasvaimia, ne pahanlaatuiset kasvoi meillä niin, että kun huomattiin, oli sormenpään kokoinen ja viikon päästä tuplat. Ja ne ihan pienet kasvaimet (herneen kokoiset, jotka ei juuri kasvanut) oli niitä hyvänlaatuisia. Toki tää oli siis vaan meidän tapaus, mutta antaa ehkä hiukan toivoa, että olisivat hyvänlaatuisia.

    VastaaPoista
  6. Hyviä uutisia! Okran kasvaimet on alkaneet kutistumaan kasaan. Enään tuntuu vain yksi kasvain ja sekin on kutistunut puolen herneen kokoiseksi. Tuo kasvainten kasvu siis ilmeisesti johtui pelkistä valeraskauteen liittyvistä hormonimuutoksista. Tällä kertaa nuo valeraskausoireet olikin kumman voimakkaat. Maitoakin tuli nisistä kuin hanasta aukaisemalla. Kai se olis viite siitä, että nyt olis hyvä aika tehdä niitä pentuja, elimistö olis valmiina ;) Velä vain pitää se vuosi odotella.. No joka tapauksessa minkäänlaista leikkausta ei näillä näkymin tarvi tehdä, seuraillaan vaan tuota pattia, jos alkaa kasvamaan. Nyt on kyllä helpottunut olo, ja toivottvasti se patti pysyy kurissa tai kutistuis tuosta vielä lisää! -Katja

    VastaaPoista