sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Ruumiita! (-K)

Terkkuja taas täältä Vankkurista munkin puolesta! Tässäpä olisi kuulumisia parilta viime viikonlopulta.

Pari viikkoa sitten käytiin ruumisnäyttelyssä Scince Woldissä! Elikkä näyttely oli nimeltään Body Worlds ja siellä oli esillä ihmisten lahjoittamia ruumiita ja elimiä, jotka oli "plastinoitu". Prosessi on ilmeisesti ollut sellainen, että ruumiit on ensin "palsamoitu" eli laitettu formaliiniin, jotta kuoleman jälkeinen hajoaminen pysähtyisi. Formaliiniliuos vaihdetaan sen jälkeen pikku hiljaa asetoniin, joka korvaa kaiken veden ruumiin sisältä. Eli 100%ssa asetoniliuoksessa ei ruumissa ole enää yhtään vettä jäljellä vaan asetoni on korvannut kaiken veden. Sen jälkeen ruumis/elin on laitettu polymeeriliuokseen (sisältää erilaisia muoviyhdisteitä) ja keittämällä asetoni pois ruumiista, muovit korvaa asetonin ja muovien kovetusprosessin jälkeen ruumis onkin valmis näytteille eikä haisekaan enää millekään (onneksi)! Meikäkin harjoitti Oulussa vähän samanlaista tekniikkaa kalojen kanssa, kun tein elektronimikroskooppinäytteitä, tosin mulla oli vain pikku hippuset kalan lihaa eikä kokonaisia eläimiä ja liuoksetkin oli vähän erilaisia, mut lopputulos sama! :)

Harmi, että tuolla näyttelyssä ei saanut ottaa kuvia, oli tosi, tosi hienoja! Osa ruumista oli käsitelty niin, että nahka oli otettu pois ja pelkät lihakset ja sisäelimet oli esillä. Kyllä lihasfysiologilla sormet syyhysi, että oispa saanut päästä kattomaan vielä vähän lähempää! No joka tapauksessa kun tuossa prosessissa lihakset väkisinkin kuivuu vähän, niin jokaisen lihaksen pystyi erottamaan toisistaan! Satu, jos luet tämän, niin sun pitää ehdottomasti käydä kattomassa tämä näyttely jossain!! Noiden plastinaatioruumiiden lisäksi siellä oli myös noin 2 cm paksuisia muovileikkeitä kokonaisista ihmisistä. Esim. eräältä ihmiseltä oli laikattu pohje poikkisuuntaan ja eri lihakset pystyi erottamaan toisitaan (Satu muistatko sen Ahdin kartan lihaksista? Tämä oli ihan sama, mutta oikeesta näytteestä!!)! Siellä oli myös samanlaiset muovileikkeet kahdesta ihmisestä sillä tavalla, että leikkeissä näkyi ihmisten profiilit. Toinen miehistä oli todella lihava, noin 150 kg, ja rasvaa oli ihan jokapuolella hirmuiset kerrokset kun vertasi sitä sitten normaalipainoisen miehen leikkeeseen. Huhhuh, tuli mieleen, että pitäisköhän tässä aloittaa laihdutuskuuri! Muutenkin esillä oli esim. keuhkot tupakanpolttajalta, hiilikaivostyöntekijältä ja tupakoimattomalta ihmiseltä ja niitä sitten pystyi vertaamaan toisiinsa ja miettimään vähän, että mitä sitä ruumilleen tekee. Mielenkiintoisia oli myös elimet syöpäpotilailta ja pystyi näkemään, että mitä se syöpä oikeasti elimessä aiheuttaa. Sitten siellä oli myös näytteitä sikiön kehityksestä viikko viikolta syntymään asti. Aivan mahtava näyttely! :)


Science World ulkopuolelta.

Juliste Science Worldin ulkopuolla.

Ostettiin pari postikorttia näyttelystä, että jäi edes jonkinlainen muisto, että
miltä ne ruumiit siellä näytti. Ruumiit oli tosiaan aseteltu erilaisiin asentoihin.
Siellä oli esim. joogaava nainen, taitoluistelija pari, skeittava poika ja tämä balettitanssija...

Tää poro ei kyllä ollu esillä tässä näyttelyssä, mut piti ostaa se Okralle,
että siinäpä himoaa porojen perään! Mitkä ihanat lihakset! ;)


Viime viikonloppuna Hanne vei meidät syömään Intialaiseen. Aikaa kun oli reilusti, niin poikettiin sitä ennen Queen Elizabeth parkissa. Mukavasti osa puista oli jo alkanut vaihtamaan lehtien väriä :) Oli kyllä tosi hieno puisto ja hyvin hoidettu, täällä olis varmasti töitä jollekin Kuivaniemeläiselle puutarhasunnittelijalle! ;)








Vancouverin korkein kohta sijaitsi tämän puiston laella ja
näkymät ympäristöön oli sitten sen mukaiset!


Tää viikonloppu onkin sitten mennyt oman puutarhan hoidon parissa. Raivasin eilen koko puutarhan sileäksi talvea varten ja jätettä kertyi kompostillinen! Loput sadot korjasin kans talteen ja tomaatteja tuli vielä ihan mukavasti, samoin ruohosipulia kuivumaan ja pakkaseen :) Hanne kertoi, että nyt olis oikea aika istuttaa valkosipulit, jos halutaan niitä ens vuonna, joten se projekti olis sitten luvassa tälle päivälle.

Nää on siis aivan mahtavia, makua ei voi verratakaan kaupan tomaatteihin!
Nestettäkään näistä ei tule paljon ollenkaan vaan ovat ihan täyttä tavaraa! :)



Mikko jo kirjoittikin tästä jättiläisestä. Meikän "vauva" painaa noin 6 kiloa! Tällä varmasti voittais jonkin kurpitsakilpailun. Pitäisköhän tää plastinoida.. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti