perjantai 3. syyskuuta 2010

Höylä ja sorvi (-m)

Moropa moro,

Tuli tehtyä tuossa männäviikoilla itelle höylä ja sorvi puusta. Olin lueskellu noista itetehdyistä höylistä niin paljon, että oli pakko itekki kokeilla sitä. Höylä on tehty koivusta, pintakäsittelynä pellavaöljy ja mehiläisvaha. Ku siihen höylään piti saada pyöreä nuppi, enkä halunnu vuolla sitä saatikka ostaa, niin aattelin, että teempä sorvin, jotta saan sorvattua mokoman nupikan. Näihin kaikkiin löytyi netistä ohjeet suomeksi, joten melko helppoa oli. Alla kuvat.

Höylän teko oli niin mukavaa, että on pakko tehä niitä lisää. Tuo on ihan hyvä höylä, iso höylä, n. 30cm pitkä, jotain isohkon penkkihöylän kokoa, vähän krouvvimpaan hommaan. Pitää tehhä vielä joku pienempi silityshöylä pintojen viimeistelyä varten.


Höylän terä on tehty 38mm leveästä halvasta taltasta. Sen terä on riittävän kovaa ollakseen höylän teränä. Tappina on ½" pultista katkaistu pätkä. Sitä vois ehkä joskus vielä vähän siistiä...

Höylä on säätyväkitainen, eli tuota palikkaa tuossa höylän pohjassa voi siirtää etteen ja taaksepäin ja siten säätää otettavan lastun paksuutta. Se nyt on enemmänki ihan hienosäätöä ja vaatii multa hiukan opettelua, jotta saan sen toimiin niinku pittää. Terän syvyydellä oon tähän asti säätäny otettavan lastun paksuutta. Tämmöstä puuhöylää muuten säädetään vasaralla. Paukaus terän perään ja terä liikkuu syvemmälle, paukaus höylän perään ja terä liikkuu matalammalle.

Höylä on koottu koivulaudasta siten, että liimasin ensin kaksi lautaa rinnakkain keskiosaksi, sahasin sisäosien muodot kohdilleen ja liimasin poskilaudat paikoilleen. Sitten vaan poikkitapille reikä ja kiila ja terä paikoilleen. Ironista kyllä, jotta sain tehtyä höylän, minun piti ostaa höylä... Noh, en tuhlannu liikaa vaan ostin n. 5e maksaneen pikkusen nyrkkihöylän. Sillä höyläilin ulkopuolen muodot kohdilleen, hioin ja öljysin ja vahasin.

Tässä vähän sivuprofiilia. Höylän nimi on muuten Pösö. Mie mietin, että ku miehen ekalla autolla pitää olla aina nimi, niin miksei sitten ekalla höylälläkin. Olkoon se sitten auton nimi. Ja kun en ristimishetkellä tiennyt, että onko höylästä mihinkään, niin sen nimeksi tuli sitten "luotettavan" ranksalaisen auton nimi. Kai niissäki on joskus hyviä yksilöitä?


Tuossa on tuo sorvi, jolla sen höylän nupin sorvailin muotoon. Vois kait tuolla jotain muutahi sorvailla...

Höyläntarkastaja ottaa rennosti. Kuten yleensäkin.

4 kommenttia:

  1. isot koneet tehdään vielä isommilla koneilla

    VastaaPoista
  2. hahahah, eikä mikko :) Jos ei töitä löydy, niin kyllä sie näköjään nuo päivät saat jotenki muuten kulumaan. Kannatasko harkita ammatin vaihdosta. Lähetät vaan puusepille kuvan sinun töistä, niin eiköhän löydy töitä :)

    Ootteko jouluksi tulossa suomeen? Me tullaan 18.päivä.

    VastaaPoista
  3. oh, kattopas ku tuli mentyä vimalin tunnuksilla sisälle.. no ei kait se mittään. Se on muuten alkanu ottamaan suomenkielen tunteja joka keskiviikko :)

    VastaaPoista
  4. Joo, tullaan Suomeen jouluna. Tullaan 20. ja lähetään 27. pois. Ollaan vaan viikko.

    VastaaPoista